Ajutoare de stat de pana la 500.000 de euro, dar si alte masuri de sprijin, pot fi permise de Comisia Europeana prin "cadrul financiar temporar" recent intrat in vigoare. Despre situatia masurilor de sprijin din Romania, problemele din Marea Britanie si stimulentele fiannciare de miliarde de euro din Germania au vorbit oficialii prezenti la conferinta "Criza economica din perspectiva ajutoruluie de stat", organizata de Consiliul Concurentei.

Cateva din declaratiile lui Herbert Ungerer, Director General Adjunct, DG Concurenta, Comisia Europeana:

  • A fost adoptat un cadru financiar, disponibil din decembrie 2008, valabil pe perioada crizei. In cadrul acestuia, pot fi obtinute ajutoare de pana la 500.000 de euro prin scheme care trebuie notificate la Comisie.
  • De asemenea, pentru productia verde, ajutorul de stat poate creste in intensitate.
  • O alta masura vizata de "Cadrul financiar temporar" se refera la garantii. Toate acestea sunt "pe tava" acum, pot fi disponibile.
  • Recapitalizarea bancilor a ajuns in atentia Comisiei, a primit circa 40 notificari referitoare la sistemul bancar.
  • Nu uitati toate masurile de sprijin trebuie notificate la Bruxelles. Incercam sa evitam situiatia care a existat la Automobile Craiova, cu 2 ani in urma. Am avut impresia in acel moment ca unele autoritati nu au luat in serios notificarea ajutorului de stat la Bruxelles. Dar acum cred ca Guvernul stie foarte bine ce are de facut.

Cateva din declaratiile lui Gheorghe Oprescu, presedintele Consiliului Concurentei:

  • Pozitia unanima a autoritatilor de resort din Europa de a spune nu protectionismului. Dupa parerea mea Romania ar avea mai mult de pierdut decat de castigat dintr-o astfel de alternativa.
  • Incepand cu iunie 2008, a fost instituit un mecanism de preconsultare cu Comisia Europeana in domeniul privatizarilor - Consiliul Concurentei furnizeaza fise cu informatii in ce priveste societatile care urmeaza sa fe privatizate de catre AVAS.
    In acest moment, exista la nivel national circa 68 de scheme de ajutor de stat.
  • Din cele 68, 18 scheme de ajutor de stat sunt finantate prin fondurile structurale europene. 12 POS CCE, 3 POR, 3 PNDR. Cea mai mare pondere - schemele care privesc dezvoltarea regionala; pot beneficia de un nivel de finantare mai ridicat.
  • Tinand cont de circumstantele temporare generate de criza Consiliul, impreuna cu autoritatile furnizoare, intreprinde actiuni pentru aplicarea mai simpla a anumitor reglementari.
  • Suntem in lucru cu Eximbank pentru o schema de garantii. S-ar adresa agentilor economici care se afla in dificultate din cauza crizei financiare. Facilitatile se acorda in scopul deblocarii accesului la finantare al beneficiarilor. Mai pot fi luate masuri.

Studii de caz - alte tari din vestul Europei:

Marea Britanie, in criza economica: ingrijorari legate de conditiile impuse pentru restructurarea bancilor.
In cadrul unei prezentari sustinute la conferinta "Criza economica din perspectiva ajutorului de stat" Graham Branton, director pentru politici concurentiale in cadrul Comisiei Europene, a punctat problemele principale cu care se confrunta Marea Britanie
Citeste studiul de caz aici

Scotia, in criza economica. Scutirea temporara de taxe pentru firmele mici este una din masurile anticriza adoptate de Guvernul Scotian. Recent, a fost aprobata la Bruxelles si o schema de ajutor de stat care furnizeaza finantare de pana la 500.000 de euro companiilor, in limitele conditiilor prevazute de "cadrul financiar temporar" al UE.
Citeste studiul de caz aici

Germania, in criza economica: au fost pregatite pachete stimulative de zeci de miliarde de euro. Sven Kaiser, reprezentant al Ministerului Federal pentru Economie si Tehnologie din Germania a enumerat pachetele financiare pe care Guvernul Federal le-a pregatit pentru mediul economic. Citeste studiul de caz aici

Ioana Morovan